Berlin Berlin. Med barn.

Barna deltar i planleggingen. Så langt er det Computerspielemuseum og Mount Mitte som frister mest. Foto: Anette S. Garpestad
Barna deltar i planleggingen. Så langt er det Computerspielemuseum og Mount Mitte som frister mest. Foto: Anette S. Garpestad

 

Jeg er merkelig nok oftere i Berlin enn i noen andre byer bortsett fra Oslo. Det var aldri planen at det skulle bli slik, men det er ikke alt som kan planlegges. Noe både kan og bør planlegges, og da er det fint med en guide.

berlinlommekjent
Bokhyllen min med reiseguider får stadig nye tilskudd til bunken av guider til byen. Min venninne Erle har skrevet en fortreffelig guide til Berlin, og i tillegg sverger jeg til serien Gatelangs. Min utgave er fra 2011, og det er den jeg har alle notater i. Rough Guide har jeg brukt en hel del og funnet flere gode tips i, og nå har jeg i tillegg akkurat fått ferske Lonely Planet Lommekjent i hende. Om enn jeg selv har blitt lommekjent på egen hånd, så er jeg alltid nysgjerrig på hva andre fokuserer på når de skal legge opp løpet med hjelp av guide.

Jeg planlegger ferie sammen med barna i Berlin senere i år, så sist tur hadde jeg «mamma-briller» på. Det passer dårlig å vake fra bar til bar når kidsa skal være med, og det blir morsomt å se byen fra deres perspektiv. De gleder seg til å besøke favorittbyen min, og jeg vil nødig skuffe dem. Heldigvis har flere av guidene gode råd til hva man kan finne på med barna, så også Lonely Planet. Helt bakerst i boka har guiden sågar en egen side om ting man kan finne på med barn i storbyen – perfekt! Dette er en del av konseptet Berlin på sitt beste, og her fant jeg mange fine innspill av andre slag også.

Vi må på et eller annet tidspunkt legge turen innom Karl Marx Allée, for at barna skal få sett et storslagent monument over kommunismens megalomania – for ikke å snakke om at vi da også kan stikke innom Computerspielemuseum, noe spesielt poden på 9 vil sette ekstra stor pris på. Dette anbefales også av Lonely Planet. Et annet sted vi alle tre har lyst til å stikke innom er høydeparken Mount Mitte, hvor vi kan klatre helt oppe i 13 meters høyde. Håper bare at yngstemann strekker seg over 130 cm før vi skal dra…

Astronaut
Street Art i Keuzberg. Astronaut av kunstneren Victor Ash. Foto: Anette S. Garpestad

 

Vi har snakket om forskjellen på tagging, grafitti og street art, og det er grunn nok til å ta turen til East Side Gallery, for så å krysse Spree over til Keuzberg for å se gatekunst av den litt mer varierte typen – Det finnes nok å se på! Astronaut er en personlig favoritt av det litt mer storslagne slaget. Gatekunst av alle slag kan godt kombineres med pizza på Il Cassolare, eller noe tyrkisk på en eller annen eksellent kebabsjappe – det er helt spesielt godt i Berlin. Currywürst er en annen spesialitet, uten at jeg personlig helt ser poenget.

Berlin er full av parker med hyggelige serveringssteder. Jeg tenker at både Volkspark Fredrichain med restauranten Schönbrunn, og Nola i Volkspark Weinberg kan egne seg fint som stoppesteder fra et sted til et annet i byen – om enn det betyr at jeg kanskje må forklare konseptet naturisme underveis, for tyskerne har tilsynelatende et mer avslappet forhold til offentlig nakenhet enn de fleste nordmenn.

Jeg vil at barna skal lære seg om historie, og det monumentet som jeg personlig føler mest for i Berlin er Holocaust-minnesmerket, minnesmerket for de jødene som ble drept under 2. verdenskrig. Det kan virke enkelt, men monumentet har et helt eget ubehag ved seg med alle steinene i ulik størrelse som danner lett klaustrofobiske ganger. Jeg tror det kan være god grunn til å snakke med barna om hva som skjedde under 2. verdenskrig, og hva som skjedde etterpå. Og videre om hvordan Berlin endte opp med å være en delt by i 40 år. Berlin er en ung by i mange sammenhenger, men byens korte historie er til gjengjeld dramatisk. Jeg kan personlig godt tenke meg en tur til Stasi museumet også, men det spørs nok om barna må bli eldre enn de er nå før de vil se på akkurat det som interessant.

Vi kan se hvor byen var delt, og prøve å finne ut hvor muren gikk. Kanskje vi besøker Erle, slik at hun kan vise oss hvor tunnelene gikk under huset hun bor i. Det er vanskelig å forestille seg at muren gikk rett forbi huset, akkurat der, og livene som gikk tapt i forsøkene på å rømme fra øst til vest.  Vi bør nok besøke Brandenburger Tor, om ikke annet enn for å si at vi har vært der. Men denne gangen har jeg i tillegg endelig en god grunn til å komme meg opp i glasskuppelen i Die Reichdag – jeg må huske å booke omvisning slik at vi slipper inn. Utsikt får vi også fra toppen av Fernsehturm, som jeg for øvrig anbefaler like mye på grunn av den fantastiske arkitekturen som for den fabelaktige utsikten fra 368 meters høyde. TV-tårnet er synlig fra alle kanter av Berlin, og fungerer nærmest som et nav i byen.

Én av dagene setter jeg av til å ta en av turistbåtene på Spree. Av alle ting man kan finne på som er skikkelig  «turistete» så er dette kanskje det jeg liker best. Jeg håper at det blir en deilig og varm dag hvor vi kan gli opp elva i retning Schloss Charlottenburg – for ja, la oss se på et skikkelig slott! Etter at vi har sullet litt rundt i slottshagen en stund, ser jeg for meg at vi drar videre til dyreparken, Berlin Zoo – som også anbefales varmt av Lonely Planet. En tur i parken for å se på eksotiske dyr, altså. Og så avslutter vi med noe i glasset og søtpotetfries på Monkey bar, med utsikt i retning engelen i Tiergarten.

Vi skal bo en en leilighet i Prenzlauer Berg, noe jeg tror blir hyggelig. Rett i nærheten ligger frokostkaféen Anna Bluhme, og det er nærliggende å tro at frokost vil bli inntatt der minst én av dagene. Berlinerne har en forkjærlighet for å servere storslagne frokoster når som helst på døgnet, gjerne på etasjefat. Så også her. I området finnes det flust av små butikker som kan være morsomme også for den yngre garde. Men kanskje det morsomste – og mest kaotiske –  blir å stikke innom bruktmarkedet i Mauerpark, som går av stabelen hver søndag. Jeg har allerede sett meg ut noen lekeplasser og en hyggelig juicebar rett i nærheten av der vi skal bo, så da mangler det bare å finne ut hvem som har den beste iskremen. Kaffe til mor? Bonanza Coffee Heroes rett nede i gata fra leiligheten jeg har leid blir nok fast stopp hver formiddag.

Berlin i juli, altså. Sist jeg prøvde meg på akkurat det var det rekordvarmt med nesten ulidelige 36 grader. Hva gjør man da, i denne byen som fullstendig mangler aircon? Litt detektivarbeid ledet oss den gang til Volksbad Pankow, bare a hop and a skip away med t-banen og et par stopp med trikken. Det er Berlins versjon av Tøyenbadet, og vil fungere ypperlig for både meg og barna. Men kanskje vil vi være litt mer eventyrslystne denne gang, og våge oss på å reise helt ut til en av innsjøene rundt byen? Det finnes sandstrand bare en t-banetur unna, om enn med ferskvann. 20 minutter unna med tog ligger Strandbad Wannsee, som sikkert kan være en fin destinasjon hvis været skulle vise seg å være i varmeste laget.

Jeg/vi har nok planer. Minner meg selv om at noe av det beste med Berlin er å bare være, og håper at barna skal få det samme forholdet til byen som jeg har. At de vil forelske seg på sin egen måte. Det gjenstår å se. Uansett: Vi gleder oss!

FullSizeRender[1]
En av få rester etter Street Art-kunstner og fotograf JRs Berlin-prosjekt Wrinkles of the City. Og TV-tårnet. Typisk Berlin. Foto: Anette S. Garpestad

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s