Vigdis Hjorth: Fryd og fare

Jeg leser essay av Vigdis Hjorth. Fryd og fare – Essay om diktning og eksistens. Det startet på t-banen, og nå greier jeg ikke helt å legge boka fra meg. Jeg leste om Bertholt Brecht i Grusveien. Jeg leste om Tove Ditlevsen i trappa på vei opp fra Stortinget stasjon. Og nå ligger boka ved siden av meg på pulten her i Akersgata og roper. «Ta en pause!» «Du trenger påfyll!» «Tenk litt annerledes!» «Lær noe nytt!». Jeg ser det hvite omslaget til høyre for meg, mens jeg svarer på epost og planlegger nyhetsbrev. Kan ikke la meg forstyrre, men tenker stadig vekk på Brechts reiser og idéer, og på det turbulente livet til Ditlevsen og prisen hun betalte for sine utradisjonelle valg.

frydogfare

Jeg er nysgjerrig på resten av essayene i boka. Må bare bla litt, kjenner på den taktile forskjellen mellom den glatte forsiden og de ru sidene inni boka og blar meg frem til essayet om Virgina Woolf. Kvinner og diktning. Rekker å tenke at vi burde ha kommet lengre nå, før det sier pling og enda en epost ramler inn i innboksen min. For jeg er jo en kvinne med en jobb, en sånn skikkelig jobb som man får penger for hver måned. Selv om jeg så absolutt har et eget rom og egne penger, så har jeg jo aldri tid til å skrive. Eller. Jeg modererer det til at jeg sjelden har tid til å skrive. Ikke så mye som jeg egentlig skulle ønske at jeg kunne skrevet, eller riktig så godt.

Men Vigdis har skrevet. Og lest. Og født barn. Giftet og skilt seg. Elsket og tapt, og reist seg opp igjen. Og jeg har lyst til å lese mer, hennes tanker om dette skrivelivet, dager og år fylt av setninger, bokstaver og verk. Hun har blitt en klok kvinne, en det er vel verdt å lese og la seg inspirere av. Og jeg ser på omslaget, på menneskene i det brennende huset som ikke redder seg selv, fordi man vet hva man har men ikke hva man får. Kanskje er det da greit å bli værende i et hus som brenner?

Det tror jeg egentlig ikke. Men jeg må lese videre i boka, bare et lite stykke til. Og det er vel tid for en kaffepause nå er det ikke? Jo. Det er det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s