#mennsomleserkvinner

På nattbordet i DN. Eller: menn leser menn, som jeg har begynt å kalle spalten.
På nattbordet i DN. Eller: menn leser menn, som jeg har begynt å kalle spalten. Men for all del, jeg liker også Ken Follett!

Hvorfor er det en tendens at mannlige lesere leser få eller ingen kvinnelige forfattere? Jeg har tenkt på det lenge, og nevnte det såvidt i kronikken jeg skrev for litt siden. Jeg ble i ettertid konfrontert med spørsmålet om hvor «tilfeldig» utvalget mitt av DNs spalte På nattbordet egentlig var? På grunn av dette bestemte jeg meg for å gå en smule grundigere til verks med å sjekke ståa, og fasit etter nesten to uker er nedslående. I løpet av denne perioden har ingen av de intervjuede mennene nevnt en eneste kvinnelig forfatter. Av de intervjuede kvinnene har alle nevnt både mannlige og kvinnelige forfattere, bortsett fra i dag (10. oktober) da den intervjuede kvinnen kun nevner kvinnelige forfattere.
mennsomleserkvinner4Hvorfor er det slik at menn lettere velger bøker av mannlige forfattere? Er det bevisst eller ubevisst? Da jeg spør om dette på twitter så får jeg noen litt ulne svar om at «kvinner skriver mer om kvinnetemaer», uten at jeg egentlig får noen klare svar på hva slike temaer er. Det oppfattes som om det kan være snakk om kvinnekropp og følelser.
rossavikMen de aller fleste reaksjonene er faktisk av typen «Damned, du har rett! Hvorfor leser jeg ikke flere kvinnelige forfattere? Hvorfor er det sånn?». Og det viser nok til at vi er vanedyr og at vi muligvis ikke er bevisste når vi velger lesestoff. Dette kan dette innlegget fra Drammen Lydbokklubb tyde på. Engasjementet var åpenbart stort, for de fikk MANGE SVAR med gode forslag til bøker.

Det har også kommet spørsmål om det finnes noe forskning/studier på denne problemstillingen. Via Hege Undem Store fikk jeg tilsendt lenke til denne undersøkelsen av Ellen Knutsen, men den slår strengt tatt bare fast at kvinner leser mer enn menn.

Det jeg lurer på er om menn som i utgangspunktet leser mye, også leser få kvinnelige forfattere? Hva er egentlig utslagsgivende for hva vi velger å lese? Jeg vet jo alle måter som finnes for å selge en bok, men hva hvis vi plukker en bok ut av hylla hjemme, eller står ved et bord fullt av forskjellige pocketbøker – er det omslaget? Forfatternavnet? Baksideteksten? At vi husker en omtale? Det er jo impulser som ofte styrer valget, hvis vi ikke på forhånd har bestemt oss for hva vi skal ha. Også et viktig spørsmål – forsterkes denne tendensen av at en høyere andel mannlige lesere leser på lesebrett og kjøper ebøker elektronisk? Mange spørsmålstegn, ikke så mange åpenbare svar.
mennleserkvinner1

Jeg spurte like greit mennene på twitter om hvilke kvinnelige forfattere de leser – med #Mennsomleserkvinner (spesiell takk til @RuneOlstad for fin emneknagg!), og her er et utvalg av svarene/forslagene jeg fikk:
mennsomleserkvinner3Norske forfatterinner som ble nevnt på twitter:
Sigrid Undset, Tone Husa, Kjersti Annesdatter Skomsvold, Vigdis Hjorth, Merethe Lindstrøm, Amalie Skram, Doris Lessing, Agnes Ravatn, Hilde Østby, Ruth Lillegraven, Nina Lykke, Laila Stien, Gunnhild Øyehaug, Ingvild H. Rishøi, Olaug Nilssen, Trude Marstein, Siri Pettersen, Linn Strømsborg, Bergljot Hobæk Haff, Kim Småge, Maria Børja, Rønnaug Kleiva, Marit Kaldhol, Sunniva Berg, Maria Parr, Kristin Marie Berstad, Kristine Tofte, Brit Bildøen, Linn Ullman, Halldis Moren Vesaas, Tove Nilsen, Helga Flatland og Selma Lønning Aarø.
mennsomleserkvinner2Internasjonale forfatterinner som anbefales av menn på twitter:
Isabell Allende, Marie-Sabine Roger, JK Rowling, Rachel Cusk, Jane Austen, Ruth Rendell, Assia Djebar, Nawal el Sadawi, Kamila Shansie, Tove Jansson, Jennifer Egan, Sasha Grey, Donna Tartt, Martha Gellhorn, Nadine Gordimer, PD James, Alice Munro, Simone de Beauvoir, Marguerite Yourcenar, Emily Brontë, Arundhati Roy, Asli Erdogan, Clarice Lispector, Elsa Morante, Virginia Woolf, Lydia Davis, Jung Chang, Toni Morrison, Flannery O´Connor, Annie Proulx, Naja Marie Aidt, Astrid Lindgren, Ursula K. LeGuin, Joyce Carol Oates, Sylvia Plath, Mo Hayder, Agatha Christie, Miranda July, Patricia Highsmith, Ayn Rand, Elisabeth Lynn, Patricia Wrightson, Sofi Oksanen, Edith Södergran, Lisa Alther, Helle Helle, Margaret Atwood, Hillary Mantell, Chelsea Cain og Marlen Haushofer.
Skjermbilde 2013-10-10 kl. 14.36.09Helge Torvund kom med en hel serie veldig fine anbefalinger, primært lyrikk: Marina Tsvetaeva, Yoko Tawada, Anna Akhmatova, Kristin Auestad Danielsen, Nadezhda Mandelstam, Olava Bidtnes, Hélène Cixous, Sylvia Simmons, Sigrid Bø Grønstøl, Asgjerd Ramsfjell Taksdal, Catharina Gripenberg, Monica Aasprong, Vibeke Roggen, Mary Oliver, Rachel Naomi Remen, Inger Elisabeth Hansen, Inger Z. Aanestad, Hanne Bramness og Wisława Szymborska.
mennsomleserkvinner6 Mine egne umiddelbare personlige anbefalinger er:
Vigdis Hjorth, Karin Fossum, Alice Munro (HA! Jeg skrev dette FØR hun fikk Nobelprisen! Just saying!), Lydia Davis, Miranda July, Edy Poppy, Siri Hustvedt, og Jennifer Egan. Og så syns jeg at ALLE menn burde lese Caitlin Morans Kunsten å være kvinne – feminisme har aldri vært morsommere!

Hvilke kvinnelige forfattere vil du som mann anbefale? Og hvilke bøker av kvinnelige forfattere vil du som kvinne anbefale flere menn å lese? Kom med dine egne tips i kommentarfeltet.

 

Takk til følgende fine twitterfolk for innspill i denne saken: @huspus, @RuneOlstad, @amundjo, @maasbrenn, @SveinHobo, @halkje, @andsov, @WatnT, @soepstad, @Khedino, @HalvorDahl, @tanketom, @FredrikGiertsen, @RogerPihl, @rossavik, @Helgeastad, @MatsBorchBugge, @vaklings, @kraamodt, @AtleHansen, @oeholmen, @fougner, @Asbjorn1975, @MalaWang, @2rvund, @runarbm, @Ole_, @AudunVinger, @bjornarvik, @mariusbax, @Kvalshaug, @Glette, @olajostein, @erikste, @apbordi, @sperz, @Dan1gu, @kristoberg, @Handlbart, @gressplener, @bjarnester, @steinolavog @ArindF

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s